Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Κυπριακός Τύπος: Η Σύνοδος του Eurogroup



Η έκτακτη Σύνοδος του Eurogroup την Παρασκευή με επίκεντρο το μνημόνιο διάσωσης της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η νότα αισιοδοξίας που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ότι «η σκληρή δουλειά φέρνει καλά αποτελέσματα», τα υψηλά επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα και η ετοιμότητα για το ενδεχόμενο και εμφάνισης ακρίδων της ερήμου, αλλά και η εκλογή του νέου Πάπα, Φραγκίσκου Ι, ως προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι τα θέματα τα οποία κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, σήμερα Πέμπτη. Με τίτλο «Τελευταίες Πινελιές» η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι μετά τη στροφή οι «τροχοί» των Βρυξελλών άρχισαν να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, κλείνουν τα θέματα το ένα μετά το άλλο, ενώ αναφέρεται στη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι «η σκληρή δουλειά φέρνει καλά αποτελέσματα» και γράφει για τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος καταθέσεων ή περικοπής μισθών και συντάξεων». Αλλού γράφει ότι ο Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Γιάννος Δανιηλίδης υποστηρίζει ότι η δημοσιοποίηση ονομάτων επιβάλλεται να γίνεται όταν διαπιστωθούν παρανομίες ή ατασθαλίες από πλευράς επώνυμων ή δημοσίων προσώπων. Αλλού γράφει ότι σε 13 εκ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των ποδοσφαιρικών σωματείων στο κράτος. Υπό τον τίτλο «Γι’ άσπρο καπνό στο αυριανό Eurogroup» «Η Σημερινή» γράφει ότι βασικό αντικείμενο της συνόδου της Παρασκευής είναι η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Κύπρου το οποίο θα βρεθεί στο…χειρουργικό τραπέζι της Ευρωζώνης, με σκοπό τον τεμαχισμό του μέσω διαφόρων μεθόδων». Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα αναφέρεται στην εκλογή του76χρονου Αργεντινού καρδινάλιου Χόρχε Μπεργόλιο ως νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με το όνομα Φραγκίσκος Α’. Αλλού γράφει ότι οι τράπεζες παρέχουν διευκολύνσεις στους πελάτες τους για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δίνουν ανάσες στους πελάτες τους.


  «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Ένα βήμα από συμφωνία» γράφει στο κύριό του θέμα ότι «πηγές στις Βρυξέλες αναφέρουν ότι κατά την έκτακτη συνεδρία του Eurogroup την Παρασκευή ‘οι συζητήσεις θα είναι δύσκολες και πιθανότατα πολύωρες, ενώ το ολιγότερο θα επιδιωχθεί καταγραφή μιας συμφωνίας υπό μορφή ‘stock taking’». Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι «ξεκαθαρίζει το τοπίο για το πότε δικαιούται η Αστυνομία να φωτογραφίζει εκδηλώσεις πολιτών, μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για προστασία ιδιωτικής ζωής. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε «συναγερμό για ακρίδες της ερήμου αν και δεν επιβεβαιώνονται πληροφορίες για εμφάνισή τους στην Πάφο», ωστόσο το Τμήμα Γεωργίας κατάρτισε σχέδιο δράσης για καταπολέμηση ενός τέτοιου φαινομένου, εάν αυτό παρατηρηθεί.
 
 Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα κάνει λόγο για «Αρνητικό κλίμα στο Eurogroup» και γράφει επ’ αυτού ότι «κύκλοι στην Ευρώπη, με προεξάρχουσα την Γερμανία, προωθούν νέα φόρμουλα, η οποία προνοεί μείωση του ποσού που θα λάβει η Κύπρος στα 10 δις ευρώ και τα υπόλοιπα 7,5 δις ευρώ, περίπου, να βρεθούν από νέα μέτρα. Σε άλλο της θέμα γράφει πρόβλημα προέκυψε στην ΑΗΚ και ζητείται γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα εάν μπορούν οι εργαζόμενοι να δανείζονται από το Ταμείο Συντάξεων της Αρχής. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ με γυναίκες που κατέχουν αξιώματα ή ηγούνται γυναικείων οργανώσεων και την εισφορά στο Καταφύγιο Κακοποιημένων  Γυναικών.

Με τίτλο «Αυξάνεται το μομέντουμ για συμφωνία για την Κύπρο», η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» γράφει ότι οι 17 Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή μετά την Σύνοδο των Αρχηγών Καρτών, για να συζητήσουν το σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα αναφέρεται στην εκλογή του Φραγκίσκου Ι ως του 266ο Ποντίφικα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην δύο χιλιάδων χρόνων ιστορία της. Αλλού αναφέρεται στη σκόνη που εδώ και μέρες καλύπτει την Κύπρο και που χθες κτύπησε «κόκκινο», προερχόμενη από την έρημο της Σαχάρα. Αναφέρει ότι πιθανές βροχές το Σαββατοκύριακο θα βελτιώσουν την κατάσταση της ατμόσφαιρας.

pigi

0 σχόλια: