Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Για κάθε 5 αυτοκίνητα του 2002, σήμερα πωλείται μόνο ένα!

Ο tempora o mores. Το 2013 δεν πουλήθηκε ούτε μια Ferrari, ούτε μία Maserati. Απελπισία… Κάτω από τις δέκα χιλιάδες αυτοκίνητα έπεσαν οι ταξινομήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων το πρώτο δίμηνο του 2013 εμφανίζοντας μείωση 21,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Μία σύγκριση είναι αρκετή για να δει κανείς την πλήρη κατάρρευση της αγοράς των «τεσσάρων τροχών»: το πρώτο δίμηνο του 2002 είχαν διατεθεί σχεδόν 50.000 αυτοκίνητα !!! Με δύο λόγια για κάθε πέντε αυτοκίνητα που πωλούνταν το 2002 σήμερα πωλείται μόνο ένα.

Στα συντρίμμια της αγοράς αυτοκινήτου τρείς μάρκες διατηρούν τις δυνάμεις τους αποσπώντας τις αντίστοιχες πρώτες θέσεις στην λίστα των ταξινομήσεων. Είναι οι: Opel, Toyota και Volkswagen, που το πρώτο δίμηνο του 2013 ταξινόμησαν 1.210, 1.044 και 900 νέα επιβατικά αυτοκίνητα αντίστοιχα. Από αυτές η Toyotaέδειξε την μεγαλύτερη αντοχή στην πτώση της αγοράς αφού οι πωλήσεις της υποχώρησαν μόνο κατά 2,3% ενώ οι άλλες δύο μείωσαν τις πωλήσεις τους πάνω από 33% η κάθε μία.

Το ενδιαφέρον των ελαχίστων αγοραστών νέων επιβατικών αυτοκινήτων συγκέντρωσαν στη συνέχεια οι μάρκες Citroen, Skoda, Nissan, Fiat και Hyundaiοι οποίες διέθεσαν από 875 η πρώτη ως 572 οχήματα η τελευταία. Από εκεί και κάτω ακολουθούν οι: Ford, Suzuki, Audi, Peugeot, Kia, Seat και Volvo.

Οι ημέρες των ακριβών και πολυτελών αυτοκινήτων έχουν ασφαλώς παρέλθει. Χαρακτηριστικό είναι ότι το διάστημα αυτό πουλήθηκαν 164 Μercedes κυρίως της μικρότερου κυβισμού όταν την ίδια περίοδο του 2002 είχαν πουληθεί 1.245 οχήματα της συγκεκριμένης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Αντίστοιχα, από 37 Porsche που πωλούνταν κάθε δύο μήνες το 2002 σήμερα πωλείται μόνον μία. Όσο για τις Jaguar, Maserati. Lotusκαι Ferrari το ενδιαφέρον είναι μηδενικό.

Όλα αυτά οδηγούν σε μαζικό κλείσιμο εκθέσεων, εγκατάλειψη μαρκών από εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις και απώλειες εκατοντάδων θέσεων εργασίας σε όλο το κύκλωμα τωου τομέα των «τεσσάρων τροχών» – αυτοκίνητο, ανταλλακτικά, αξεσουάρ, ελαστικά, χρηματοδοτήσεις αγοράς αυτοκινήτου. Ήδη μεγάλοι ντήλερς έχουν βάλει λουκέτο, αναρτώντας πωλητήρια ή ενοικιαστήρια στα ως χθες φωταγωγημένα και πολυτελή κτίρια στις κεντρικές λεωφόρους των μεγαλουπόλεων…
http://olympia.gr

0 σχόλια: