Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Σκηνικό αδιεξόδου ξανά πριν από τη δόση

Δεύτερη αναβολή παίρνει η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της τρόικας. Η συνάντηση είχε αρχικώς προγραμματιστεί για την περασμένη Πέμπτη, μετατέθηκε στη συνέχεια για σήμερα το απόγευμα και τελικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης στις 19:00.



Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνιζαν πάντως πως η αναβολή αυτή δεν οφείλεται σε κάποια δυστοκία, αλλά σε διαδικαστικά θέματα και στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου των τεχνικών κλιμακίων.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι το αντικείμενο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό. Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Εργασίας Γ. Βρούτσης, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Νωρίτερα σήμερα, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών είχαν νέα τετράωρη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, δηλαδή οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι της τρόικας αμφισβητούν πλευρές της δημοσιονομικής διαχείρισης και εκτιμούν ότι δεν έχει αναληφθεί η απαιτούμενη δράση. Μάλιστα, εμφανίζονται διατεθειμένοι την προσεχή Παρασκευή να αναχωρήσουν από την Αθήνα χωρίς συμφωνία, αφήνοντας σε εκκρεμότητα την καταβολή της δόσης του Μαρτίου.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά από μαραθώνια ευρεία διυπουργική σύσκεψη, είχε δηλώσει: «Είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις (σ.σ. ρύθμιση οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία)».

Σημειώνεται ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Στο μεταξύ, την ενόχλησή του για το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο δεν τους έχει ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εξέφρασε ο υπεύθυνος Οικονομικών της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης. Μιλώντας στον Βήμα FM, o κ. Χατζησωκράτης σημείωσε: «Ξέρετε ότι δεν μασάω τα λόγια μου. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Βεβαίως, υπάρχει κι ένα ζήτημα από την τρόικα και ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον κ. Κουβέλη, ο οποίος, από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, παρουσίασε τις σκέψεις του για τα ζητήματα αυτά. Κι είμαστε βέβαιοι -και το λέω με έντονο τρόπο- ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει τις θέσεις μας και θα αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, όπως ακριβώς αξίζει να τα αντιμετωπίσει».

«Η τρόικα με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης στέλνει τελικά το λογαριασμό της αποτυχημένης μνημονιακής πολιτικής στον ελληνικό λαό, επιβάλλοντας απολύσεις στο δημόσιο, χαράτσια στα ακίνητα και διώξεις στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που αδυνατούν πλέον να εξοφλήσουν την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

«Να μην υποκύψει στην κοροϊδία ότι η κυβέρνηση αντιδρά στις απαιτήσεις της τρόικα», καλεί το λαό το ΚΚΕ, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα νέα μέτρα είναι προδιαγεγραμμένα από τα μνημόνια και τις επιλογές της ΕΕ και οι όποιες διαφωνίες αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν τα βάρβαρα μέτρα με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις από το λαό. Μεταξύ άλλων, ο Περισσός χαρακτηρίζει ψευδεπίγραφο το δίλημμα «διαθεσιμότητα ή απόλυση», αφού, όπως αναφέρει, «η διαθεσιμότητα οδηγεί μετά από 12 μήνες σε απόλυση, αν δεν βρεθεί κενή θέση».
http://tvxs.gr/

0 σχόλια: