Τhe «next month» μας είπαν οι τροϊκανοί και μας αποχαιρέτησαν
Στο ίδιο έργο θεατές για ακόμα μια φορά με θρίλερ και παράταση της αγωνίας για τη συμφωνία που είναι στον αέρα για όλα τα θέματα και με την δόση των 2,8 δισ. ευρώ «διασφαλισμένη κατά την άποψή μου» όπως δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας.
Η Τρόικα αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα για να επιστρέψει και πάλι στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, για να μην μας λείψει η παρουσία της.
Όπως είχε γράψει από την πρώτη στιγμή το newpost τα δύσκολα για την κυβέρνηση θα αρχίσουν από τα μέσα της άνοιξης και μέχρι τότε απλώς θα συζητάνε περί χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογής των συμφωνηθέντων.
Η διάρκειας 2,5 ωρών συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους κκ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, ολοκληρώθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα – ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη- να δηλώνει ότι «ολοκληρώθηκαν σε αυτή τη φάση οι συζητήσεις, υπάρχει σημαντική πρόοδος». Ο κ. Στουρνάρας συμπλήρωσε ότι απομένουν ορισμένα τεχνικά ζητήματα τα οποία θα ολοκληρωθούν όταν επιστρέψει η τρόικα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η δόση των 2,8 δισ. ευρώ είναι διασφαλισμένη ο υπουργός απάντησε «κατά την άποψή μου, ναι», ενώ ερωτηθείς για το τι θα πεί στους ηγέτες της ΕΕ είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής οι συζητήσεις με την τρόικα.
Ο αρχικός προγραμματισμός για τη δόση ήταν να εκταμιευτεί τον Μάρτιο…
Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάννης Στουρνάρας αναχώρησε για το Μαξίμου, ενώ στο γραφείο του έμειναν οι Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, που είχαν τηλεδιάσκεψη με τις Βρυξέλλες, στο «παρά ένα» της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.
Αυτή η τηλεδιάσκεψη έκρινε και την έκβαση της συνάντησης καθώς εκ του αποτελέσματος τεκμαίρεται ότι δεν δόθηκε το πράσινο φως για τελική συμφωνία και επομένως θα δούμε τα μηνύματα που θα λάβει ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής από την κ. Μέρκελ.
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να θέσει σε ανώτατο επίπεδο το θέμα της πορείας της προγράμματος. Στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός σχεδιάζει, μετά απ’ όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες με την τρόικα, να ζητήσει να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση στο ελληνικό θέμα.
Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, με βάση το μέχρι στιγμής σχεδιασμό, εκτός και εάν αλλάξει κάτι την ύστατη στιγμή, ο Αντώνης Σαμαράς θα θέσει προ των ευθυνών τους, τους Ευρωπαίους ηγέτες. Θα τους τονίσει ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν με την ίδια τακτική, η οποία θέτει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι έρχεται η ώρα να τεθεί πιο επιτακτικά το θέμα της αλλαγής της οικονομικής συνταγής σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ώστε να διαμορφωθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για το επόμενο κρίσιμο διάστημα, οπότε θα ξεκινήσει (υπολογίζεται στα μέσα της άνοιξης) η αναζήτηση των νέων μέτρων που θα οριστικοποιηθούν τον προσεχή Αύγουστο.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο αλλά και των περισσότερων Υπουργών κυριαρχεί η παραδοχή ότι οι εταίροι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία περιθώρια για πρόσθετες εισοδηματικές περικοπές και μέτρα που έχουν υφεσιακή επίπτωση ή επιτείνουν την ανεργία.
Αυτή η διαπραγμάτευση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο που θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες έρχεται σε μια στιγμή που τα προβλήματα για την Ε.Ε είναι πολλά, με την ύφεση και την πολιτική αστάθεια στη Ιταλία να απειλούν να τινάξουν στον αέρα τους σχεδιασμούς των Γερμανών.
Η στάση της κυβέρνησης προβληματίζει
Η κυβέρνηση δεν απαντά σε ερωτήσεις για τα συγκεκριμένα θέματα που διαπραγματεύεται με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαρροές που δεν επιβεβαιώνονται αλλά και κατηγορείται πλέον ανοικτά για μυστική ατζέντα.
Τι γίνεται με το χαράτσι και τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει συνολική συμφωνία;
Αλήθεια γιατί έγινε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους υπαλλήλους του ΔΝΤ και των Βρυξελλών αφού δεν θα υπήρχε συμφωνία;
Ποιος ο λόγος της αναβολής της αρχικής συνάντησης, αφού και χθες υπήρξαν εκκρεμότητες;
Στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των πιστωτών στο Μέγαρο Μαξίμου δύο ήταν τα τελεσίγραφα:
Το σχέδιο «Κινητικότητας» στο Δημόσιο, με τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας να μην αρκούνται στον «οδικό χάρτη» που έχει παρουσιάσει ο κ. Μανιτάκης, αλλά ζητούν ρητή καταγραφή των υπαλλήλων που πρόκειται να αποχωρήσουν ανά φορέα το 2014. Αυτό που δεν λέει ξεκάθαρα η κυβέρνηση είναι ότι μετά από ένα χρόνο κινητικότητας υπάρχει η αυτόματη απόλυση. Επομένως τους τροϊκανούς τους ενδιαφέρει να ξεκινήσει το πρόγραμμα για να έχουν το αποτέλεσμα των απολύσεων σε ένα χρόνο.Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις απολύσεις και, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιτείνει τις αποχωρήσεις για συνταξιοδότηση και το πάγωμα των προσλήψεων.
Με το χαράτσι της ΔΕΗ οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι πρέπει να διατηρηθεί και το 2013 επειδή αμφισβητούν ότι ο μηχανισμός για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων, που αντιπροτείνει η κυβέρνηση, θα είναι έτοιμος έγκαιρα.
Στο θέμα των δανείων οι αυστηροί όροι αδυνατίζουν τη ρύθμιση ενώ και η ρήτρα ανεξόφλητου μπαίνει πολύ χαμηλά που ουσιαστικά δεν θα βοηθήσει στον βαθμό που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση. Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες υπάρχει συμφωνία ενιαία αντιμετώπιση αλλά ακόμα οι δόσεις δεν είναι προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
Νίκος Παναγιωτόπουλος
pigi
Νίκος Παναγιωτόπουλος
pigi
0 σχόλια: