Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Σε Βρετανία, Ολλανδία, Ελβετία, Κύπρο και Γερμανία "μετανάστευσαν" οι ελληνικές καταθέσεις

Εκπλήξεις κρύβουν οι επιλογές των Ελλήνων να μεταφέρουν σε "ασφαλείς" χώρες τις καταθέσεις τους. 
Διαφορετικές από το αναμενόμενο ήταν οι επιλογές των Ελλήνων να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, προκειμένου να τις προστατεύσουν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και από τον ενδεχόμενο κίνδυνο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, πέντε χώρες βρέθηκαν στη προτίμηση των περίπου 54.000 Ελλήνων για να μεταφέρουν τα χρήματά τους: Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Ελβετία και Κύπρος. Σε αυτές τις χώρες μεταφέρθηκε η πλειοψηφία των 20 δισεκ. ευρώ, από τα συνολικά 60 δισεκ. ευρώ που βρίσκονταν στις ελληνικές τράπεζες.

 Ηνωμένο Βασίλειο

 Όπως ήταν φυσικό, το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε στην πρώτη θέση και φυσικά όχι χωρίς λόγο. Οι δύο χώρες έχουν στενές και ιστορικές σχέσεις, ενώ πολλοί Έλληνες αισθάνονται άνετα στη Βρετανία καθώς τη γνωρίζουν καλά είτε λόγω σπουδών, είτε λόγω εργασιακής εμπειρίας, είτε απλά λόγω των διακοπών τους. Επιπλέον, πολλοί οικονομικοί αναλυτές θεωρούν τη Γηραιά Αλβιώνα ως μία ασφαλή χώρα για τη μεταφορά χρημάτων, καθώς τραπεζικό της σύστημα διαθέτει μεγάλη ευελιξία. Μάλιστα, πρόσφατα η Eurobank ανακοίνωσε και τα εγκαίνια νέου υποκαταστήματος στο Λονδίνο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της.

Ολλανδία 

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται όμως η έκπληξη και αυτή είναι η Ολλανδία. Παρότι πρόκειται για μία υγιή και αξιόπιστη οικονομία με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, ωστόσο κανείς δεν περίμενε ότι οι Έλληνες θα την προτιμούσαν σε τόσο μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, είναι μία χώρα, όπου και διαμένουν πολλοί Έλληνες, αλλά επίσης στην Ολλανδία είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση της αγγλικής γλώσσας, με αποτέλεσμα οι σχετικές τραπεζικές συναλλαγές να είναι μία εύκολη υπόθεση.

Γερμανία 

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία στην Ε.Ε. και ολόκληρη την Ευρώπη. 

Ελβετία

Ακολουθεί η επιλογή της Ελβετίας, που είναι και σχετικά αναμενόμενη, εξαιτίας της προϊστορίας της αλπικής χώρας στον τραπεζικό τομέα και τις ξένες καταθέσεις. Ωστόσο, αφορά κυρίως τις "μεγάλες" καταθέσεις, καθώς οι ελβετικές τράπεζες προτιμούν καταθέσεις από 500.000 ευρώ και πάνω, ενώ οι υπόλοιπες χώρες στη λίστα προσελκύουν και μεσαίες ή μικρομεσαίες καταθέσεις, από 200.000 ευρώ και κάτω.

Κύπρος 

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Κύπρος, όπου η στενή σχέση με την Ελλάδα, η κοινή γλώσσα, ο κοινός πολιτισμός, η κοντινή απόσταση και η παρουσία των υποκαταστημάτων κυπριακών τραπεζών στη χώρα, προσφέρουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Μεταξύ 2010-2012 μεταφέρθηκαν στις κυπριακές τράπεζες περίπου 7,5 δισεκ. ευρώ από ελληνικές καταθέσεις, οι οποίες όμως τώρα απειλούνται από το προτεινόμενο κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο.

Πηγή:www.reporter.gr

0 σχόλια: