Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Πρώτη δύναμη στη ΓΣΕΕ ξανά η ΠΑΣΚΕ


Πρώτη δύναμη, αλλά με απώλειες -έξι εδρών- αναδείχθηκε η συνδικαλιστική παράταξη της ΠΑΣΚΕ στις αρχαιρεσίες του 35ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Η ΠΑΣΚΕ εξέλεξε 16 αντιπροσώπους στην 45μελή διοίκηση της Συνομοσπονδίας. Με την εκλογή των οργάνων της διοίκησης ολοκληρώθηκαν το απόγευμα στην Αλεξανδρούπολη οι εργασίες του 35ου Τακτικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ.

Αναλυτικά, στις εκλογές που πήραν μέρος επτά παρατάξεις, ψήφισαν  συνολικά 423 άτομα και επί εγκύρων ψηφοδελτίων 423, έλαβαν:

Η ΠΑΣΚΕ - Πανελλήνια Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων, 145 ψήφους, 16 έδρες στο Δ.Σ. και ποσοστό 34,52%.

Η ΔΑΚΕ-Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων, 104 ψήφους, 11 έδρες  και ποσοστό    24,35%.

Η ΔΑΣ- Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, 94 ψήφους, 10 έδρες και ποσοστό 22,22%.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση Αντιμνημονιακή Συνεργασία, 44 ψήφους, 5 έδρες και ποσοστό 10,40%.

Η παράταξη ΕΜΕΙΣ-Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών Ισχυρών Συνδικάτων, 32 ψήφους, 3 έδρες και ποσοστό 7,57%.

Η Συμφωνία Εργαζομένων και η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα έλαβαν από 2 ψήφους και  ποσοστό  0,47%  αντίστοιχα.

«Η ανάσχεση της ύφεσης, η αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας, η επαναθεμελίωση του εργατικού δικαίου στη χώρα μας και γενικότερα η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της ΓΣΕΕ» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κεντρικό ψήφισμα που ενέκρινε το 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, μετά την συζήτηση του Διοικητικού Απολογισμού και του Προγράμματος Δράσης της Συνομοσπονδίας.

Η ασκούμενη περιοριστική πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης -υπογραμμίζεται στο ψήφισμα- ιδιωτικοποίησε τα οφέλη και κοινωνικοποίησε τα βάρη, με αποτέλεσμα τα μέρα που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται κατ' εντολή των δανειστών να διακρίνονται τόσο για την αντικοινωνικότητά τους όσο και για την ένταση της υφεσιακότητάς τους.

Αναφέρεται δε, πως η επόμενη τριετία 2013-2015 για την Ελλάδα και την Ευρώπη δυστυχώς, θα είναι μια ακόμη δύσκολη περίοδος την οποία η ΓΣΕΕ καλείται να την αντιπαλέψει προς όφελος των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των ευρωπαίων πολιτών.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται η ανάγκη της ενότητας του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, στη βάση των κοινών προβλημάτων, αλλά και η μέγιστη εργατική και κοινωνική συμμαχία, ενώ καταγγέλλεται η πολιτική της Τρόικας, η μείωση των εισοδημάτων, η φορολεηλασία, η κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας καθώς και η δραματική αύξηση της ανεργίας. 

Επίσης το ψήφισμα καταδικάζει τη διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών και των κοινωνικών αγαθών όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Κοινωνική Πρόνοια, τις ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, καθώς και τη διάλυση του δημόσιου Κοινωνικού Ασφαλιστικού Συστήματος , με παράλληλη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Η ΓΣΕΕ, μέσω του ψηφίσματος απαιτεί να εφαρμοστεί ένα διαφορετικό μίγμα οικονομικής πολιτικής, να ανατραπούν οι μνημονιακές μειώσεις των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών επιδομάτων και της κρατικής επιχορήγησης της κοινωνικής προστασίας, καθώς επίσης ζητά και την κατάργηση όλου του αντεργατικού θεσμικού πλαισίου και της 6ης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που μειώνει τον κατώτατο μισθό κι ακυρώνει τον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και τη λειτουργία των ΟΕΚ και ΟΕΕ.

Ταυτόχρονα διεκδικεί να υπάρξει ρύθμιση, εποπτεία και έλεγχος της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα με σκοπό τη σταθεροποίησή του για την αποφυγή χρηματοπιστωτικών κρίσεων, το άμεσα πάγωμα των τιμών στα τρόφιμα, στα φάρμακα, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ σε είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, όπως και τη στήριξη εισοδηματικά των δανειοληπτών και των νοικοκυριών.

Παράλληλα, στο κεντρικό ψήφισμα του 35ου Συνεδρίου, γίνεται και ειδικά αναφορά στο θέμα των τραπεζών, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, «οι αναδιαρθρώσεις στο χώρο των τραπεζών που βρίσκονται σε εξέλιξη, η σκληρή στάση και οι απειλές των Τραπεζιτών στις διαπραγματεύσεις για την κλαδική ΣΣΕ με την ΟΤΟΕ και κυρίως η νομοθετική ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων που επέβαλε η Τρόικα στις Ελληνικές Κυβερνήσεις θέτουν όλους εμάς σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα».

Η ΓΣΕΕ- υπογραμμίζεται στο ψήφισμα -  από το 35ο Συνέδριό της στέλνει μήνυμα προειδοποίησης στην τρόικα, στην Κυβέρνηση και στους Τραπεζίτες, να μην τολμήσουν πειράματα και νέες επιθέσεις στον κλάδο των Τραπεζοϋπαλλήλων γιατί θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου που θα οδηγήσει σε μια γενικευμένη κοινωνική έκρηξη η οποία θα συμπαρασύρει όλα τα λαϊκά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

«Πρέπει όλοι να καταλάβουν μετά την πρόσφατη εμπειρία της Κύπρου ότι εκείνοι που παίζουν με την ομαλότητα και την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος κινητοποιούν τους φόβους και τις ανησυχίες των συναλλασσομένων με τις Τράπεζες και οδηγούν σε απρόβλεπτες συνέπειες», καταλήγει το ψήφισμα της Συνομοσπονδίας.

http://news.in.gr

0 σχόλια: