Πέντε χώρες εχθροί του Διαδικτύου
Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δημοσίευσαν σήμερα, 12 Μαρτίου 2013, μία ειδική έκθεση για την παρακολούθηση του Διαδικτύου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο.
Η έκθεση επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο την τεχνολογία που καταγράφει την online δραστηριότητα και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες με σκοπό τη σύλληψη δημοσιογράφων, πολιτών και αντιφρονούντων. Να σημειωθεί ότι περίπου 180 χρήστες του διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί επειδή παρείχαν ειδήσεις και πληροφορίες στο διαδίκτυο.
Η έκθεση επικεντρώνεται σε πέντε χώρες-εχθρούς του Διαδικτύου, πέντε χώρες-κατασκόπους, που παρακολουθούν συστηματικά το Διαδίκτυο σαν άλλος «Μεγάλος Αδερφός» και παραβιάζουν σε τεράστιο βαθμό τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι χώρες αυτές, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η Συρία, η Κίνα, το Ιράν, το Μπαχρέιν και το Βιετνάμ.
Η Κίνα, της οποίας το Ηλεκτρονικό Σινικό Τείχος είναι ίσως το πιο εξελιγμένο σύστημα λογοκρισίας του κόσμου, έχει εντείνει τον πόλεμο κατά της χρήσης εργαλείων ανωνυμίας και έχει στρατολογήσει ιδιωτικές εταιρείες Ιντερνετ για τον έλεγχο των χρηστών του Διαδικτύου.
Το Ιράν, προχωρώντας ένα επίπεδο παραπέρα, έχει αναπτύξει το δικό του εθνικό διαδικτυακό σύστημα, γνωστό ως “Halal Internet”, ενώ το Διαδίκτυο στη Συρία έχει σχεδιαστεί εξ αρχής με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει εκτεταμένο φιλτράρισμα και παρακολούθηση.
Χωρίς την προηγμένη τεχνολογία, τα αυταρχικά καθεστώτα δεν θα είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τους πολίτες τους, να τους συλλαμβάνουν, ακόμα και να τους βασανίζουν για υλικό που κοινοποίησαν ή διοχέτευσαν στο διαδίκτυο. Έτσι, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα συμπεριέλαβαν στη λίστα τους και πέντε Εταιρικούς Εχθρούς του Διαδικτύου, δηλαδή πέντε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, των οποίων τα προϊόντα χρησιμοποιούν τα καθεστώτα αυτά προκειμένου να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της πληροφορίας και ενημέρωσης. Οι εταιρείες αυτές είναι οι Gamma, Trovicor, Hacking Team, Amesys και Blue Coat.
Συγκεκριμένα, τα προϊόντα της Trovicor επέτρεψαν στη βασιλική οικογένεια του Μπαχρέιν να παρακολουθεί τους παρόχους ειδήσεων και να προβεί σε συλλήψεις. Στη Συρία, τα προϊόντα της Blue Coat έδωσαν τη δυνατότητα στο καθεστώς να παρακολουθεί αντιφρονούντες και χρήστες του διαδικτύου σε όλη τη χώρα, προχωρώντας σε συλλήψεις, ακόμα και βασανισμούς. Προϊόντα της Amesys βρέθηκαν στα γραφεία της μυστικής αστυνομίας του Μουάμαρ Καντάφι, ενώ λογισμικά της Hacking Team και της Gamma χρησιμοποιήθηκαν από κυβερνήσεις για την υποκλοπή προσωπικών κωδικών δημοσιογράφων και χρηστών του διαδικτύου.
Όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ, τα καθεστώτα που επιδιώκουν να ελέγχουν τις ειδήσεις και την πληροφορία, προτιμούν ολοένα και περισσότερα να δρουν διακριτικά. Αντί να μπλοκάρουν το περιεχόμενο εκείνο που τους δυσφημεί, προτιμούν πιο διακριτικές μορφές λογοκρισίας και παρακολούθησης, τις οποίες συχνά δεν αντιλαμβάνονται οι στόχοι.
Το 1996, σαράντα χώρες -μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα- συγκρότησαν το Διακανονισμό Βάσενααρ για τον Έλεγχο Εξαγωγής Συμβατικών Όπλων, Εμπορευμάτων και Τεχνολογιών Διπλής Χρήσεως.
Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δημιούργησαν έναν «ψηφιακό οδηγό επιβίωσης», που διατίθεται στην ιστοσελίδα του WeFightCensorship.org και έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους παρόχους ειδήσεων να αποφύγουν την ολοένα εντονότερη και παρεμβατική παρακολούθηση.
Την πλήρη έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα μπορείτε να διαβάσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://surveillance.rsf.org/en/
http://www.enet.gr
http://www.enet.gr
0 σχόλια: