Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Παραμονή υπό βρετανικό έλεγχο αναμένεται να ψηφίσουν τα Φώκλαντ

Οι ψηφοφόροι στα νησιά Φώκλαντ (Μαλβίνας για την Αργεντινή) θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή σε δημοψήφισμα από το αποτέλεσμα του οποίου θα...
κριθεί το μέλλον τους στη Βρετανική Κοινοπολιτεία, καθώς το Μπουένος Άιρες προβάλλει εκ νέου την διεκδίκηση να τα θέσει υπό την κυριαρχία της Αργεντινής.

Το ερώτημα είναι εάν οι κάτοικοι επιθυμούν τα νησιά να παραμείνουν υπερπόντια κτήση της Βρετανίας.

Τριάντα ένα χρόνια μετά την ένοπλη σύρραξη μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής για τον έλεγχο των νήσων στο Νότιο Ατλαντικό, η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες έχει αναζωπυρωθεί ξανά.

Το γεγονός έχει αναστατώσει τους 2.500 κατοίκους τους, αλλά ταυτόχρονα έχει οξύνει και το πατριωτικό τους συναίσθημα.

Μόλις 1.649 κάτοικοι των νησιών και μετανάστες έχουν δικαίωμα ψήφου στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, που θα διαρκέσει δύο ημέρες.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι αθρόα καθώς οι νησιώτες αντιμετωπίζουν το δημοψήφισμα σαν μία ευκαιρία να ακουστεί η φωνή τους.

Σχεδόν βέβαιο είναι ότι θα επικρατήσει το «ναι» στη Βρετανία, γεγονός που αναμένεται να στηλιτεύσει η Αργεντινή ως προπαγανδιστικό πυροτέχνημα.

Το γραφείο στοιχημάτων Ladbrokes χαρακτήρισε μάλιστα το προδιαγραφόμενο αποτέλεσμα ως «τη μεγαλύτερη βεβαιότητα στην ιστορία του πολιτικού στοιχηματισμού» και πρόσθεσε πως κανείς δεν έχει ποντάρει στο «όχι».
http://news.in.gr

0 σχόλια: