Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Επίσημη κατάπαυση πυρός κήρυξε το PKK

Η ανακοίνωση του PKK, διά στόματος του «στρατιωτικού διοικητή» του Μουράτ Καραγιλάν, δεν αποτελεί έκπληξη αλλά παραμένει σημαντική, καθώς δείχνει πως οι ίδιοι οι αντάρτες προτίθενται να υποστηρίξουν την κίνηση του Οτσαλάν.

«Από την 21η Μαρτίου και στο εξής, εμείς ως κίνημα, ως το PKK επισήμως και ξεκάθαρα κηρύσσουμε κατάπαυση του πυρός» είπε ο Καραγιλάν σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που αναρτήθηκε από τον ιστότοπο Firat News.

Ο φυλακισμένος αρχηγός των κούρδων ανταρτών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτσαλάν κάλεσε την Πέμπτη τους μαχητές του να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αποσυρθούν από την Τουρκία, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία προσφέρει τη μεγαλύτερη ελπίδα που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, για να τερματιστεί η σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) του Οτσαλάν, το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, καθώς και από την Τουρκία, εξαπέλυσε την εκστρατεία του το 1984, ζητώντας τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη νοτιοανατολική Τουρκία. Όμως τα τελευταία χρόνια έχει μετριάσει τις διεκδικήσεις του και ζητάει πολιτική αυτονομία και πολιτιστικά δικαιώματα σε μια περιοχή, όπου η κουρδική γλώσσα ήταν για καιρό επισήμως απαγορευμένη.
http://tvxs.gr

0 σχόλια: