Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Eργολαβική απάτη Ολυμπιακών διαστάσεων

Σε μία ιδιαίτερα σκληρή δικαστική διαμάχη έχει εμπλακεί τα τελευταία πέντε- τουλάχιστον- χρόνια η κυρία Βιργινία Βεντουράκη, σύζυγος του....
δημοσιογράφου Σεραφείμ Φυντανίδη, διεκδικώντας χρήματα τα οποία, όπως καταγγέλλει, της υφάρπαξε ένας εργολάβος σε συνεργασία με μία νεαρή δικηγόρο.

Η υπόθεση εκτείνεται χρονικά από την «χρυσή» περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν η ολλανδική εταιρεία «De Boer International» μαζί με δυο ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες ανέλαβαν να ολοκληρώσουν τρία έργα στον Άγιο Κοσμά. Οι δυο κατασκευαστικές είναι η «ΜΕΚΑΣΩΛ ΑΤΕΒΕ» και «City Planning A.E.», με την μεν πρώτη να αναλαμβάνει την κατασκευή των δύο έργων και την δεύτερη, η οποία εκπροσωπούνταν από την κυρία Βεντουράκη, την κατασκευή του τρίτου έργου.

Τα έργα κατασκευάστηκαν, η «City Planning A.E.» όμως, δεν πληρώθηκε ποτέ. Η κυρία Βεντουράκη καταγγέλλει ότι ο ιδιοκτήτης της «ΜΕΚΑΣΩΛ ΑΤΕΒΕ» σε συνεργασία με μία νεαρή δικηγόρο από τη Θεσσαλονίκη την «εξαπάτησαν» καθώς απέσπασαν το μερίδιό της και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν...

Η… συμφωνία
2003. Τότε, ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, η ολλανδική κατασκευαστική εταιρεία συμβάλλεται με την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και αναλαμβάνει ως εργολάβος την εκτέλεση τριών ολυμπιακών έργων στον Άγιο Κοσμά. Πρόκειται για τον «Αθλητικό στίβο και γήπεδο προπόνησης στο αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά» έναντι 3.359.490 ευρώ, το έργο «Πολλαπλό προπονητήριο και γήπεδο στο αθλητικό κέντρο στην Αθήνα», έναντι 3.554.822 ευρώ και την «Αίθουσα γυμναστικής στο αθλητικό κέντρο Αγίου Κοσμά στην Αθήνα», έναντι 4.627.807 ευρώ.

Στα δύο πρώτα ορίζεται ως υπεργολάβος η εταιρεία «ΜΕΚΑΣΩΛ ΑΤΕΒΕ», ενώ στο τρίτο που αφορά την «προμήθεια και εγκατάσταση ενός ανεξάρτητου, προσωρινού και μεταφερόμενου μεταλλικού προπονητηρίου», ορίζεται ως υπεργολάβος η «City Planning A.E.», την οποία εκπροσωπούσε η κυρία Βεντουράκη.

Παράλληλα, η «City Planning A.E.» συμφωνεί με την ολλανδική, πέρα από τις κατασκευές, να παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες αλλά και να την αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα κατά την εκτέλεση των έργων. 

Για τις υπηρεσίες αυτές συμφωνείται να λάβει το 2% επί του συνολικού ανταλλάγματος για κάθε έργο.
Στη συνέχεια, μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού, η «City Planning A.E.» αναθέτει στην «ΜΕΚΑΣΩΛ ΑΤΕΒΕ» την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής του προπονητηρίου που είχε αναλάβει να υλοποιήσει στον Άγιο Κοσμά. Ως αμοιβή της εταιρείας που εκπροσωπούσε η κυρία Βεντουράκη συμφωνείται το ποσό των 533.320 ευρώ.

Έργα ναι, χρήματα όχι 


Οι κατασκευές έγιναν, τα έργα υλοποιήθηκαν, ωστόσο η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης καθυστερούσε να καταβάλλει στην ολλανδική εταιρεία τα χρήματα που όφειλε.

Μετά την εκκαθάριση των λογαριασμών προέκυψε ότι η «De Boer», όφειλε στην «City Planning A.E.» 304.857 ευρώ, ενώ στην ΜΕΚΑΣΩΛ 911.000 ευρώ.

Τότε οι δύο παραπάνω εταιρείες, αποφάσισαν να συνεργαστούν και ορίζοντας ως νομικό συμπαραστάτη μια δικηγόρο που εκπροσωπούσε την De Boer, «ξεκίνησαν» τον δικαστικό αγώνα προκειμένου να «πείσουν» την Ομοσπονδία πετοσφαίρισης να αποπληρώσει τα οφειλόμενα, ώστε να λάβουν και αυτές τα χρήματα που δικαιούνταν. 

Τότε μάλιστα συμφωνήθηκε ότι όταν -και εφόσον- το ποσό καταβληθεί, να εισπραχθεί απευθείας από την «ΜΕΚΑΣΩΛ», με την προϋπόθεση η τελευταία να καταβάλλει στην «City Planning A.E.» τα χρήματα που δικαιούταν.

Τελικά, ύστερα από πολλά χρόνια η ελληνική ομοσπονδία «πείστηκε» -στα τέλη Νοεμβρίου του 2011- να καταβάλλει το υπόλοιπο των 1.769.000 ευρώ. Από αυτά, βάσει συμφωνητικών, το 1.169.000 έπρεπε να εισπράξει η «ΜΕΚΑΣΩΛ» και τα 600.000 ευρώ η «City Planning» (χρήματα που προέκυψαν από τις προσαυξήσεις των τόκων με το πέρασμα του χρόνου).

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται η κυρία Βεντουράκη σε αγωγή που έχει καταθέσει, ο ιδιοκτήτης της «ΜΕΚΑΣΩΛ» σε συνεργασία με τη νεαρή δικηγόρο από την Θεσσαλονίκη που εκπροσωπούσε την «De Boer» αλλά και τα συμφέροντα των δύο εταιρειών, υπεξαίρεσαν τα χρήματα και εξαφανίστηκαν.

H αγωγή που έχει καταθέσει η «City Planning» αναφέρει χαρακτηριστικά: 

«Ο κατασκευαστής και η δικηγόρος διαβεβαίωσαν ότι περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2011 ότι ο συμβιβασμός θα γινόταν τις επόμενες ημέρες, ως αποτέλεσμα του οποίου η Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης θα κατέβαλλε το ποσό του 1.792.181 ευρώ. Μάλιστα, η κυρία Βεντουράκη ρώτησε τη δικηγόρο, εάν χρειαζόταν η ίδια να ήταν παρούσα κατά την υπογραφή του συμβιβασμού και εκείνη την απέτρεψε, λέγοντας ότι δεν χρειαζόταν, δεδομένου ότι η ίδια, ως δικηγόρος της De Boer, θα συνέτασσε το πρακτικό συμβιβασμού, θα ήταν παρούσα κατά την υπογραφή του και θα το υπέγραφε τόσο η ίδια όσο και ο εργολάβος. Έκτοτε η κυρία Βεντουράκη είχε συχνές επαφές με τους εγκαλούμενους, στις οποίες την διαβεβαίωναν ότι όλα έβαιναν καλώς. Εν τέλει στις 20 Οκτωβρίου 2011 ενημερώθηκε τηλεφωνικά από μία έφορο ότι τα χρήματα είχαν εκταμιευθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Παρότι όμως τα χρήματα εκταμιεύθηκαν, δεν της δόθηκαν ποτέ». 

Η zougla.gr επικοινώνησε με την ενάγουσα η οποία δήλωσε: «Ο κατασκευαστής και η δικηγόρος πήραν τα χρήματα και έγιναν καπνός. Τα έβαλαν στην τσέπη τους και μετά από τόσα χρόνια κοινού αγώνα, ο μεν πρώτος είπε δεν σου χρωστάω τίποτα, ενώ η δεύτερη φώναζε ότι ουδέποτε μας εκπροσωπούσε».

Επικοινωνήσαμε και με την καταγγελλόμενη δικηγόρο, η οποία δήλωσε ότι έχει πράξει τα νόμιμα, τονίζοντας ότι η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της ελληνικής δικαιοσύνης.

Τέλος, η ηλεκτρονική εφημερίδα προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κατασκευαστή, ωστόσο η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή.

ΠΗΓΗ

0 σχόλια: