Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Εισαγγελέας για Τσοχατζόπουλο: Με δόλο η απόκρυψη στοιχείων Πόθεν Έσχες

Καταπέλτης ήταν ο εισαγγελέας κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου, στην πρώτη δίκη του πρώην υπουργού Άμυνας, για ψευδές «πόθεν έσχες», από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Κατά την αγόρευσή του ο...
εισαγγελέας επισήμανε ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος απέκρυψε με δόλο τα περιουσιακά στοιχεία από το πόθεν έσχες του 2006. Στη συνέχεια αναμένονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην υπουργού.



Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν στην παράλειψη δήλωσης το 2006 καταθέσεων, μετοχών και αξιογράφων συνολικής αξίας περίπου 47.000 ευρώ, την παράλειψη δήλωσης το 2007 ποσών περίπου 33.000 ευρώ από καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα και το 2008 καταθέσεων 20.000 ευρώ, αλλά και την παράλειψη δήλωσης το 2009 της αγοράς από την επίσης προφυλακισμένη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Ο πρώην υπουργός αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται υποστηρίζοντας ότι το επίμαχο ακίνητο αγοράστηκε το 2009 και έτσι δηλώθηκε το 2010, για τη χρήση του 2009, ενώ σημειώνει ότι έχει προσκομίσει επαρκή στοιχεία που δικαιολογούν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.

Πρόκειται για την πρώτη δικογραφία, βάσει της οποίας κατηγορείται ο πρώην υπουργός, που φτάνει στο ακροατήριο. Παράλληλα, ο κ. Τσοχατζόπουλος βρίσκεται εν αναμονή και της κρίσης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, σχετικά με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, για την οποία είναι στις φυλακές Κορυδαλλού από τον Απρίλιο του 2012.

Μίζες ακόμη και έξι ημέρες πριν τη σύλληψη

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Realnews, μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα πηγαινοέρχονταν σε λογαριασμούς που ήλεγχε ο Άκης Τσοχατζόπουλος ακόμα και έξι ημέρες πριν από τη σύλληψή του ενώ ο κλοιός είχε αρχίσει ήδη να σφίγγει γύρω του.

Το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης 11 Απριλίου 2012, οι αστυνομικοί εμφανίστηκαν με το ένταλμα σύλληψης στο χέρι στον πεζόδρομο της Διουνυσίου Αρεοπαγίτου. Έξι ημέρες νωρίτερα, στις 5 Απριλίου, στον λογαριασμό 51-61012 του εξαδέλφου του, Νίκου Ζήγρα, κατατέθηκαν από τη Νulufield - μία από τις υπεράκτιες εταιρείες μέσω της οποίας διακινήθηκε μαύρο χρήμα από τις μίζες των εξοπλιστικών - 40.000 ευρώ, με δικαιούχο στην Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδας την Παρασάτιδα Τσάκου, η οποία συνδέεται, κατά τις δικαστικές Αρχές, με την offshore Morelia Trading S.A. των Οράτιου και Κύρου Μελά.

Από τον συγκεκριμένο λογαριασμό μόνο τη διετία 2010-2012 φαίνεται να διακινήθηκαν 850.000 ευρώ, τα οποία πιστώνονταν από την Nulufield σε άλλα πρόσωπα και εταιρείες που ο Α. Τσοχατζόπουλος χρησιμοποιούσε για να χάνεται η διαδρομή του μαύρου χρήματος και μέσω αυτών κατέληγαν τοις μετρητοίς στον ίδιο.

Η τράπεζα Morgan Stanley στην Ελβετία, απαντώντας στους ανακριτές, έστειλε στοιχεία για λογαριασμούς που ο Α. Τσοχατζόπουλος χρησιμοποιούσε με «βιτρίνα» τον εξάδελφο και συγκατηγορούμενό του Ν. Ζήγρα. Μετά την απόφαση του τελευταίου να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, άναψε το «πράσινο φως» ώστε να ανοίξουν οι λογαριασμοί στους οποίους εμφανιζόταν ως δικαιούχος αλλά στην πραγματικότητα ανήκαν στον πρώην υπουργό.

Σύμφωνα με τη Realnews από τα υπόλοιπα στοιχεία που η τράπεζα έστειλε στις ελληνικές Αρχές βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα:

α) Σε άλλο λογαριασμό του Ν. Ζήγρα στη Morgan Stanley Ελβετίας, με αριθμό 051 52486, εισήλθαν οι μισές από τις επιταγές του Φουάντ Αλ Σαγιάντ -ο οποίος καταζητείται- προς την Blue Bell S.A. και P&A Investments S.A., συνολικού ποσού περίπου 16 εκατ. ελβετικών φράγκων. Το ποσό αυτό θεωρείται ότι είναι μέρος από τις μίζες για το αντιαεροπορικό σύστημα Tor-M1.

β) Φαίνεται η μεταφορά 6,2 εκατ. δολ. στην Τράπεζα Κύπρου στην Κύπρο, σε λογαριασμό της Torcaso.

γ) Επιβεβαιώνεται η κατάληξη μεγάλου μέρους των χρημάτων σε εταιρείες ελεγχόμενες από τους συγκατηγορούμενους χρηματιστές του Α. Τσοχατζόπουλου Μελά ή Αντωνιάδη - ήτοι τις εταιρείες Morelia Trading S.A., Victorel Investment S.A. και Juniper Commerce LTD που χρησιμοποιούσε ο πρώην υπουργός για να εισπράττει τα «μαύρα» χρήματα στην Ελλάδα.

δ) Προκύπτει η μεταφορά χρημάτων στους λογαριασμούς της Ultramar και, εν συνεχεία, στη Nulufield, από τους οποίους δεσμεύτηκαν 2,2 εκατ. ελβετικά φράγκα για χάρη των ελληνικών Αρχών.
http://tvxs.gr

0 σχόλια: