Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

«Θησαυρός» στοιχείων για τις γερμανικές αποζημιώσεις

«Συλλογή» με τα πλήρη στοιχεία για τα κατοχικά δάνεια και τις επιπτώσεις από τις πολεμικές αποζημιώσεις για τους δύο παγκοσμίους πολέμους που προκάλεσε η Γερμανία, έχει στα χέρια της πλέον η κυβέρνηση, που όμως φαίνεται να κρατά ακόμα χαμηλούς τόνους για το ζήτημα.

Σε ένα "αποστειρωμένο" δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναφέρεται ότι παραδόθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα το έργο της Ομάδας Εργασίας, που είχε συσταθεί με απόφασή του, «για την Έρευνα των Αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορούν στις περιόδους του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Η Έκθεση παραδόθηκε άμεσα από τον κ. Σταϊκούρα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση, το πόρισμα περιγράφεται ως «ένα έργο συλλογής, κωδικοποίησης, καταγραφής, ταξινόμησης και προστασίας του μεγάλου, παλαιού και ιστορικού αρχειακού υλικού. Ένα έργο που, για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε, ουσιαστικά και οργανωμένα, εντός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε:

• Συγκέντρωση του σχετικού αρχειακού υλικού σε χώρο του κεντρικού κτιρίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου θα φυλάσσεται διακριτά.

• Ταξινόμηση των φακέλων του αρχείου κατά κατηγορία.

• Ηλεκτρονική συνοπτική απεικόνιση των καταγεγραμμένου αρχειακού υλικού.

• Καταγραφή 761 τόμων αρχειακού υλικού».

Ο κ.Σταϊκούρας ευχαρίστησε για το έργο του το γενικό διευθυντή Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του ΓΛΚ, κ. Π. Καρακούση, ως συντονιστή, και τα μέλη της Ομάδας Εργασίας, λόγω «του μεγάλου όγκου αρχειακού υλικού, που έπρεπε να συγκεντρωθεί για πρώτη φορά».
protothema.gr

0 σχόλια: