Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Γιατί όχι στα ομόλογα;


Η σύγχυση και οι αλλεπάλληλες ανατροπές στις εξελίξεις που αφορούν την κρίση στην Κύπρο, έχουν αφήσει κάποια ουσιαστικά ερωτηματικά για τους όρους με τους οποίους γίνεται το «κούρεμα» στο περιθώριο.

Για ορισμένα από αυτά είναι παράδοξο το γιατί κανείς δεν τα θίγει.

Ένα εξ αυτών – ίσως το σημαντικότερο – είναι το γιατί η πρόταση του Eurogroup, αλλά και οι εναλλακτικές που έβαλε στο τραπέζι η κυπριακή κυβέρνηση, αναφέρεται σε «κούρεμα» των καταθετών και όχι συνολικά των πιστωτών των τραπεζών, όπως για παράδειγμα των ομολογιούχων των τραπεζών ή των διατραπεζικών δανείων;

Το ερώτημα δεν είναι τυπικό. Πηγάζει από την βάση της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κύπρο και η οποία σηματοδοτεί το πρώτο ξεκάθαρο παράδειγμα πειραματικής εφαρμογής από πλευράς ευρωζώνης της «τακτικής» του “bail – in”. Η στροφή αυτή έχει δρομολογηθεί από τον περασμένο Ιούνιο από την BIS και την Κομισιόν, εις αντικατάσταση της μέχρι τα τέλη του 2012 ακολουθούμενης «τακτικής» του “bail-out” (αναλυτικό ρεπορτάζ στην χθεσινή έκδοση του «Κεφαλαίου»).

Η Κομισιόν έχει ήδη έτοιμο το νομικό πλαίσιο σε Οδηγία η οποία αναθέτει την διάσωση των τραπεζών στην Ευρωζώνη στα πορτοφόλια των πιστωτών τους, στους οποίους συμπεριλαμβάνει και τους καταθέτες με αποταμιεύσεις πάνω από 100 χιλ. ευρώ.

Οι καταθέσεις αυτές θεωρούνται «επενδύσεις» και όχι αποταμιεύσεις και για τον λόγο αυτό οι καταθέτες εντάσσονται στους πιστωτές των τραπεζών.

Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί στην Κύπρο η συζήτηση έχει εξ αρχής περιορισθεί στους καταθέτες και όχι στους υπόλοιπους «πιστωτές» όπως είναι οι κάτοχοι τραπεζικών ομολόγων ή διατραπεζικών δανείων ;

Οι εμπλεκόμενοι με το θέμα προς το παρόν υποστηρίζουν ότι το «πείραμα» της Κύπρου προχωρά βήμα το βήμα και δοκιμάζονται οι αντιδράσεις των αγορών. Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις των αγορών κρίνονται ελεγχόμενες πράγμα που οι εμπνευστές της εφαρμογής του bail-in στην Κύπρο ερμηνεύουν ως επιτυχία και θα περιμένουν την σταθεροποίηση της κατάστασης πριν προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, δηλαδή στους υπόλοιπους «πιστωτές».

Άλλοι πάλι ερμηνεύουν τον περιορισμό των «κουρεμένων» στους καταθέτες και όχι στους ομολογιούχους ή στα διατραπεζικά δάνεια, με την εξήγηση ότι στο πεδίο αυτό οι υποψήφιοι για «κούρεμα» είναι οντότητες της αγοράς κεφαλαίου μεταξύ των οποίων ξένες τράπεζες, ασφαλιστικές, επενδυτικές εταιρείες, κ.λ.π. Και οποιοδήποτε «κούρεμα» σε τέτοιες επενδύσεις θα προκαλούσε πολύ πιο βίαιες αντιδράσεις στις αγορές.

Όποιος και αν είναι πάντως ο λόγος αυτού του περιορισμού του bail-in στους καταθέτες, το ερώτημα παραμένει και κάποια στιγμή θα τεθεί ανοικτά με πολύ απότομο τρόπο…


Του Γιάννη Αγγέλη
Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια: