Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Σύστημα «δώσε ό,τι έχεις» για το ΦΠΑ

Να κανονίζουν μόνοι τους, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, την μηνιαία δόση πληρωμής του ΦΠΑ που οφείλουν, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών. Τους καλεί μεν να πληρώνουν «μια και έξω» το ΦΠΑ, καταργώντας τις τρεις δόσεις που ισχύουν σήμερα, αλλά....
μειώνει το επιτόκιο εκπρόθεσμης καταβολής και εμμέσως τους επιτρέπει να εξοφλήσουν σε όσες δόσεις αυτοί μπορούν πληρώνοντας τόκο 1% το μήνα. Στόχος του είναι να μην παραλείπουν οι επιχειρήσεις τις δηλώσεις ΦΠΑ εάν δεν έχουν να πληρώσουν «μπροστά» το 40% του ποσού όπως σήμερα απαιτεί ο νόμος, αλλά να δίνουν ένα μικρό ποσό για αρχή και τα υπόλοιπα στη συνέχεια. Ωστόσο η παγίδα είναι ότι, αν κάποιος υπολογίζει να πληρώνει μικρά ποσά για πολλούς μήνες (πάνω από 6) μέχρι να εξοφλήσει, να τον «καταπιούν» οι τόκοι και οι δόσεις που θα αυξάνουν όσο προστίθενται και νέες. Σύμφωνα με κύκλους του οικονομικού επιτελείου, με το νέο σύστημα: - καταργούνται οι τρεις μηνιαίες δόσεις πληρωμής του ΦΠΑ για τους επιτηδευματίες. - αποσυνδέεται η υποβολή της δήλωσης από την βεβαίωση του φόρου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί κάποιος να πληρώσει ένα ελάχιστο ποσό που θα επιλέξει (πχ 10% ή και μόλις 10 ευρώ) και στη συνέχεια τα υπόλοιπα σε 10 μέρες. - αν δεν δύναται να πληρώσει τα υπόλοιπα, μπορεί να το κάνει τμηματικά τους επόμενους μήνες, με επιβάρυνση 1% το μήνα. Αυτό θεωρείται πως - αν επιλέξει να εξοφλήσει σε 3 μήνες το συνολικό ποσό φόρου, όπως μέχρι σήμερα του δινόταν η ευκαιρία αυτή, θα επιβαρύνεται λιγότερο σε σύγκριση με το ισχύον σύστημα, γιατί θα επιβαρύνεται συνολικά με 2% (1% για τον κάθε μήνα καθυστέρησης) αντί με 2%+2%=4% που ισχύει σήμερα. - αν όμως καθυστερήσει περισσότερο την εξόφληση, τότε θα επιβαρύνεται υπέρμετρα, με κίνδυνο να βγει ληξιπρόθεσμος και να του ασκηθεί κατάσχεση.

 Τι υποστηρίζει το υπουργείο 

 Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν πως «οι αλλαγές στις διατάξεις για τον ΦΠΑ είναι προς όφελος της καλύτερης λειτουργίας της διαδικασίας υποβολής, χωρίς να επιβαρύνει τον συνεπή φορολογούμενο». Θεωρούν πως πλέον δεν θα χρειάζεται κάποιος να μην υποβάλει δήλωση ή να την υποβάλει «κολοβή» για να προσαρμόζει τα νούμερα στις δυνατότητές του να πληρώσει. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως «οι επιχειρήσεις δεν επιβαρύνονται υπέρμετρα σε σχέση με το σημερινό σύστημα, καθώς σήμερα πληρώνουν 2% προσαύξηση για τις δόσεις αυτές, σε σχέση με 1% το μήνα που θα πληρώνουν με το νέο σύστημα».

Σαν παράδειγμα αναφέρουν μάλιστα το εξής: 

 «Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν κάθε μήνα ΦΠΑ. Συνεπώς μετά από 3 μήνες λειτουργίας μιας επιχείρησης ο ΦΠΑ που καταβάλλεται είναι ολόκληρος ενός μηνός. Για παράδειγμα (δήλωση 10.000 ευρώ ΦΠΑ κάθε μήνα με καταβολή 40% τον πρώτο μήνα και 30% τους επόμενους δύο με 2% προσαύξηση μηνιαίως):

 Με το νέο σύστημα, αν ο οφειλέτης θέλει να εξοφλήσει με τους ρυθμούς που πλήρωνε βάσει της ρύθμισης με δόσης που καταργείται, βγαίνει μάλλον ωφελημένος: 
Με το νέο σύστημα οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν προσαυξήσεις 1% το μήνα αντί για 2% που πλήρωναν ως τώρα.

 Έντονες αντιδράσεις από την αγορά 

 Την ίδια ώρα όμως η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έστειλε επιστολή της προς τον υπουργό κ. Ιωάννη Στουρνάρα, τους υφυπουργούς και τους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών, αντιδρώντας στα σχέδια αυτά. Το περιεχόμενο της επιστολής προς το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει μετάξύ άλλων τα εξής: «Με τη νέα ρύθμιση καταργούνται οι 3 δόσεις για την εξόφληση του ΦΠΑ (40% με την υποβολή και 30% ανά μήνα) και στην ουσία ορίζεται εφάπαξ εξόφληση. Παράλληλα, καταργείται η δυνατότητα διακανονισμού της οφειλής σε έξι δόσεις μετά από έλεγχο και όσοι δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα ή δεν πληρώνουν το φόρο θα έρχονται απευθείας αντιμέτωποι με τους κλητήρες του Δημοσίου. Οι συγκεκριμένες αλλαγές δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε χειρότερη για την επιχειρηματικότητα ώρα. Σε μία αγορά που κυριαρχείται από την κρίση και την ύφεση, το υφιστάμενο σύστημα, με όλες τις ατέλειές του, δίνει μία ανάσα στις επιχειρήσεις και τους παρέχει μία ευκαιρία να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους, αποφεύγοντας να περάσουν στην μεγάλη και συνεχώς διογκούμενη ομάδα των σταθερών ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου. Για το λόγο αυτό, ζητούμε την αναστολή των σχεδίων και τον επανασχεδιασμό οποιασδήποτε νομοθέτησης αλλαγών στην είσπραξη του ΦΠΑ μετά από διάλογο με τις θεσμοθετημένες επιχειρηματικές οργανώσεις, προκειμένου να συμφωνήσουμε από κοινού ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο θα ανταποκρίνεται στις συνθήκες της αγοράς που ζούμε και επιχειρούμε και στις ειδικές επιχειρηματικές ανάγκες της χώρας».

http://www.protothema.gr

0 σχόλια: