Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Οι Τράπεζες μπλοκάρουν την διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ

Καταθέτει, από το πρωί στην Προανακριτική Επιτροπή, ο προϊστάμενος Περιφερειακών Επενδύσεων του ΣΔΟΕ, Παναγιώτης Μαντούβαλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μαντούβαλος, κατέθεσε στην Επιτροπή έναν κατάλογο από απαντήσεις ελληνικών και.....
ξένων τραπεζών για λογαριασμούς των τεσσάρων στενών συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κατάλογος είναι ασαφής, χωρίς στοιχεία και μη αξιοποιήσιμος. Δεν υπάρχουν ούτε το ύψος των λογαριασμών, ούτε οι κινήσεις και οι διαδρομές τους, αλλά ούτε και χρονολογίες.
Μη αξιοποιήσιμο φέρεται να τον χαρακτήρισε και ο κ. Μαντούβαλος, σημειώνοντας ότι και το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία από τις τράπεζες, που είχαν προχωρήσει στο άνοιγμα των λογαριασμών των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου.
Εξοργισμένος ο Πεπόνης
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ έστειλε τον κατάλογο και στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος τους τον επέστρεψε ως «απαράδεκτο και μη αξιοποιήσιμο», ζητώντας περαιτέρω στοιχεία.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στην ίδια γραμμή θα κινηθούν και τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, ζητώντας τη σύνταξη ολοκληρωμένου πορίσματος, που- όπως εκτιμάται- θα χρειαστεί χρόνος για να σταλεί στη Βουλή.
Με την προϋπόθεση πως τα μέλη της Προανακριτικής θα έχουν στα χέρια τους το πόρισμα του ΣΔΟΕ, από την Τρίτη θα αρχίσουν να καταθέτουν και οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ.
Προανακριτική μετ'εμποδίων
Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης θα ζητήσει από το ΣΔΟΕ να ολοκληρώσει και να παραδώσει στην Επιτροπή το πόρισμα επί του φορολογικού ελέγχου στις ξαδέρφες Παπακωνσταντίνου, ώστε τα μέλη της να έχουν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία, πριν από την κατάθεση των συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών, που θα περάσουν το κατώφλι της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.
Αν τα στοιχεία έχουν φθάσει έως την Παρασκευή, τότε από την ερχόμενη Τρίτη θα ξεκινήσουν στην προανακριτική οι καταθέσεις τους.
Καταγγελία για συσκότιση της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ
Η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας με βασικούς συντελεστές το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ να διευρύνει τον κατάλογο με τα πολιτικά πρόσωπα που πρόκειται να καταθέσουν αποκλειστικά στους οικονομικούς εισαγγελείς προκάλεσε σφοδρή αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την λίστα Λαγκάρντ.
Με πεντασέλιδη ανακοίνωση τους που υπογράφουν οι Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής και Ζωή Κωσταντοπούλου υποστηρίζουν ότι οι πρακτικές αυτές «όχι μόνο δεν οδηγούν στην διαλεύκανση αλλά συσκοτίζουν την υπόθεση και επιτελούν σκοπιμότητες ξένες προς την ουσιαστική αναζήτηση της αλήθειας».
Ποιοί μάρτυρες θα καταθέσουν
Πρόκειται για τους μάρτυρες Ιωάννη Ραγκούση, Φίλιππο Σαχινίδη, Παντελή Οικονόμου, Γιάννη Στουρνάρα, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, αλλά και για τους Δημήτρη Κανελλόπουλο (διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού ο οποίος προσκόμισε το USB «κλώνο» του Ιωάννη Διώτη, στο ΣΔΟΕ), Κρις Πιγκάλ (εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην χώρα μας ο οποίος αποθάρρυνε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να αναζητήσουν την λίστα), Χάρη Παμπούκη (το όνομα του περιλαμβάνεται στις σημειώσεις που κατέθεσε στην επιτροπή ο Έλληνας πρέσβης στο Παρίσι που παρέλαβε το δεύτερο CD), Παναγιώτη Νεφελούδη (επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος) κ.α.
Η επιχειρηματολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην οποία καταλογίζεται ότι «ενεργεί μεθοδευμένα προς περιορισμό της Επιτροπής» εντάσσεται και η προσπάθεια να μην κληθεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες σχετική πρόταση διατύπωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης η οποία ωστόσο δεν υπερψηφίστηκε. Αντίθετα αποφασίστηκε να μην κληθεί ο Λουκάς Παπαδήμος.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι για τα συγκεκριμένα πρόσωπα όπως και για τους «ουσιώδεις μάρτυρες Δημήτριο Παπαγγελόπουλο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη» αποφασίσθηκε, από την κυβερνητική πλειοψηφία στην προανακριτική, να μην εξετασθούν από την Επιτροπή, αλλά από Εισαγγελέα.Στην ανακοίνωσή τους, αναφέρουν επίσης ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης πρότεινε να μην κληθεί στην Επιτροπή, ούτε ο πρώην Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Η πρότασή του απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

0 σχόλια: