Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Σχολή Χάλκης: Το Πατριαρχείο περνά στην αντεπίθεση

Σε αντεπίθεση περνά το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως όσον αφορά την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης. "Ο Πατριάρχης τάσσεται υπέρ της επίλυσης του προβλήματος μέσω διαλόγου με την Τουρκία. Ωστόσο, αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα προσφύγουμε νομικά» τόνισε σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης αναφορικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Η δήλωση παρατίθενται σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας με τίτλο “Metropolitan: Who holds Halki’s key?”(Μητροπολίτης: Ποιος κρατά το κλειδί της Χάλκης;) Ο Μητροπολίτης - και καθηγητής- αναφέρει ότι από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης φαίνεται πως υπάρχει αποφασιστικότητα να ανοίξει εκ νέου Χάλκη Χάλκη της Σχολής, η οποία έχει παραμείνει κλειστή για περισσότερο από 40 χρόνια, δεν υπάρχει απτή βελτίωση και δεν λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα.Υπό το πρίσμα αυτό το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν φαίνεται διατεθειμένο να αφήσει το θέμα να σέρνεται - όπως θέλει η Τουρκικη κυβέρνηση - μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας - με την δεύτερη κάθε φορά που τίθεται το ζήτημα να θέτει θέμα της αμοιβαιότητας. Έτσι θα επιμείνει στην - ορθή για πολλούς αναλυτές και διπλωμάτες - γραμμή να αντιμετωπισθεί το θέμα με διεθνοποίηση είτε διπλωματικά είτε νομικά, αφού πρόκειται για ένα θέμα που αφορά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες.. Από πάρα πολλές δε πλευρές έχει επισημανθεί ότι αποτελεί λάθος της Αθήνας να ανέχεται συζήτηση για το θέμα με την Τουρκία , όπως συμβαίνει τελευταία. Παλιότερα με την γραμμή που ακολουθείτο είχε ως αποτέλεσμα να εμπλακεί έντονα η ΕΕ και οι ΗΠΑ και να ασκήσουν έντονες πιέσεις προς την Άγκυρα. Ποιός κρατά το κλειδί; "Ο καθένας λέει το ένα ή το άλλο ότι η Σχολή θα πρέπει να ανοίξει, αλλά ποιος κρατά το κλειδί για να ανοίξει; Έχουμε δει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, αλλά δεν ληφθούν μέτρα", δήλωσε ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης. Η εφημερίδα θυμίζει και περυσινή δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι θα πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν η Σχολή δεν ανοιξει εκ νέου. Ο κ Λαμπρινιάδης όταν ρωτήθηκε αν είχε την πρόθεση να λάβει τέτοια μέτρα απάντησε ότι ο Πατριάρχης ευνοεί την επίλυση του προβλήματος μέσω του διαλόγου στην Τουρκία, αλλά - πρόσθεσε - αν δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση, θα πρέπει να αναλάβει νομική δράση, δήλωσε ο Λαμπρινιάδη "Ο Πατριάρχης μας έχει την υποχρέωση για 22 χρόνια και φέρνει πάντα την Θεολογική Σχολή της Χάλκης θέμα στην ημερήσια διάταξη. Η Σχολή έχει κλείσει εδώ και 42 χρόνια. Αν ανοίξει εκ νέου, ακόμη και ιερείς από την Ελλάδα θα έρθουν εδώ για να εκπαιδευτούν. Δεν είναι ένα πράγμα που πρέπει να υποτιμηθεί ", δήλωσε στην εφημερίδα Daily News. 

 "Όταν η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μπήκε στην ημερήσια διάταξη, η κυβέρνηση σιωπηρά ή ρητά προβάλλει το θέμα της αμοιβαιότητας" ειπε τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι κατανοητό.

 

Ο κ. Λαμπρινιάδης (στην φωτογραφία στην Σχολή, μπροστά στο άγαλμα του Ατατούρκ) είπε ακόμα ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε το έργο της σχετικά με την αποκατάσταση της Σχολής.

www.onalert.gr

0 σχόλια: