Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

Πιέζουν για λύση οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο των πλαστών ενσήμων. Απέλπιδες προσπάθειες, απρόθυμοι πολιτικοί

Η κυβερνητική αλλαγή του καλοκαιριού και οι ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό, αναθερμαίνουν, τις προσπάθειες των εμπλεκόμενων με το σκάνδαλο των πλαστών ενσήμων από τα συνεταιριστικά εργοστάσια για να επιλύσουν το πρόβλημα που έχουν με τη διακοπή της σύνταξής τους και στην επιστροφή στην αγορά εργασίας. Στο παρελθόν οι όποιες προσπάθειές τους προσέκρουσαν στο «τείχος» που είχε στήσει ο πρώην Υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης και η Διοίκηση του ΙΚΑ. Σε ότι αφορά στο ΙΚΑ, η Διοίκηση δεν έχει αλλάξει, αλλά οι πολιτικοί συσχετισμοί τους δημιουργούν ελπίδες, έστω και λίγες.

Συνάντηση με Παναγιωτόπουλο 

Οι εμπλεκόμενοι με το σκάνδαλο, από αυτούς που έχουν «αγοράσει» χιλιάδες ένσημα μέχρι κάποιους που βρέθηκαν αναμεμιγμένοι για μερικές δεκάδες ενσήμων, είχαν συνάντηση και επέδωσαν σχετική επιστολή στον Καβαλιώτη Υφυπουργό Εργασίας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ζητώντας επίλυση του προβλήματος, στο πρότυπο της πρώτης τους προσπάθειας, δηλαδή με την κατάθεση κάποιας τροπολογίας για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου προϋπηρεσίας.

Ψάχνουν για στήριξη αλλά… 

Κάτι τέτοιο δεν φαντάζει εύκολο, για την ώρα, καθώς η αντίληψη της κοινωνίας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα είναι πια πολύ αυστηρή και δημιουργεί πολιτικό κόστος για τους κυβερνώντες. Παράλληλα, δεν υπάρχουν πολλά πρόθυμα κόμματα να στηρίξουν κάτι τέτοιο. Οι εργαζόμενοι έχουν κάνει σειρά επαφών και ενώ σε εξέλιξη είναι η δικαστική διερεύνση και οι δίκες των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο. Εχουν δει βουλευτές και άλλους παράγοντες ενώ δεδομένων των αρνητικών –γιαυτούς- συσχετισμών στη Βουλή- οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν «προσεγγίσει» βουλευτές ακόμη και της Χρυσής Αυγής για να στηρίξουν κάτι τέτοιο. Όμως όλα αυτά θεωρούνται μεμονωμένες ενέργειες και, όπως αναφέρουν κάποιοι, δεν εκφράζουν το σύνολο των εργαζομένων στα πρώην Συνεταιριστικά που έχουν εμπλακεί και δεν εγκρίνουν την προσέγγιση με την ακροδεξιά.

Ακόμη και με τροπολογία, δεν θα πάρουν σύνταξη; 

Τέλος, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ακόμη και αν μια τέτοια ευνοϊκή τροπολογία, ήταν ποτέ δυνατό να περάσει, δεν θα έλυνε το πρόβλημά τους καθώς δεν θα υπαχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης προ του 1983 αλλά θα συνταξιοδοτηθούν με βάση το ασφαλιστικό προ του νόμου Σιούφα και άρα θα επανέλθον στην αγορά εργασίας, οι περισσότεροι.

pigi

0 σχόλια: