Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Χιλιάδες άνθρωποι ακολούθησαν το άψυχο σώμα του Τσάβες στους δρόμους του Καράκας

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την Τετάρτη τους δρόμους του Καράκας στην Βενεζουέλα, προκειμένου να ....
αποδώσουν φόρο τιμής στον εκλιπών πρόεδρο της χώρας, Ούγκο Τσάβες.

Το φέρετρο όπου βρίσκεται το άψυχο σώμα του νεκρού ηγέτη τοποθετήθηκε σε μία ανοιχτή νεκροφόρα και μεταφέρθηκε από το στρατιωτικό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν κατά τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ο Τσάβες στην Στρατιωτική Ακαδημία της πρωτεύουσας.

Εκεί, το σώμα του προέδρου θα εκτεθεί σε δημόσιο προσκύνημα έως την Παρασκευή, οπότε ο νεκρός ηγέτης θα μεταφερθεί στην τελευταία του κατοικία. Η κυβέρνηση έχει κηρύξει επτά ημέρες εθνικού πένθους, ενώ συλλυπητήρια τηλεγραφήματα έχουν καταφθάσει από δεκάδες χώρες.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας. Πολλοί φορούσαν τις κόκκινες ενδυμασίες που έχουν γίνει σήμα κατατεθέν των «τσαβίστας», ενώ πολλοί κραύγαζαν «Ο Τσάβες στο Πάνθεον», αναφερόμενοι στον ναό που έχτισε ο εκλιπών πρόεδρος προς τιμήν του ινδάλματός του, Σιμόν Μπολιβάρ.

Ο Ούγκο Τσάβες άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη, 5 Μαρτίου, σε ηλικία 58 ετών, έπειτα από διετή μάχη με τον καρκίνο. Υπηρέτησε στην προεδρία της Βενεζουέλας επί 14 συναπτά έτη, δημιουργώντας στη διαδρομή πολλούς εχθρούς και φίλους.

Οι υποστηρικτές του υπογραμμίζουν την φιλολαϊκή πολιτική που ακολούθησε προς όφελος των φτωχών, η οποία στηρίχθηκε στα δημόσια έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου, ενώ οι επικριτές του τονίζουν τον οικονομικό κρατισμό και την εχθρική του στάση προς τις επενδύσεις από το εξωτερικό.

Καθήκοντα υπηρεσιακού προέδρου έχει πλέον αναλάβει ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος Νίκολας Μαντούρο, ο οποίος ήταν ο εκλεκτός του Τσάβες για να τον διαδεχθεί. Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου αναμένεται να προκηρυχθούν εντός 30 ημερών.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη δηλώσει πίστη στον Μαντούρο, ενώ η κυβέρνηση έχει ζητήσει να αποφευχθούν οι ταραχές.

ΠΗΓΗ

0 σχόλια: