Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

Συνεδρίαση του ιταλικού κοινοβουλίου για το πολιτικό σκηνικό της χώρας

Το κοινοβούλιο της Ιταλίας πρόκειται σήμερα Παρασκευή να συνεδριάσει προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο πολιτικό σκηνικό μετά το ασαφές αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, που έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στην ευρωζώνη. Τα κόμματα εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο για τον τρόπο με τον οποίο είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών άφησε το κοινοβούλιο «μετέωρο», με την κεντροαριστερά να κερδίζει τον έλεγχο της κάτω Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά όχι και της Γερουσίας, η οποία έχει τις ίδιες νομοθετικές εξουσίες.

Μετά τη μεγάλη εκλογική επιτυχία του «Κινήματος των 5 Αστέρων», ο Μπέπε Γκρίλο έχει απορρίψει επανειλημμένα τις εκκλήσεις του αρχηγού του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού.

Από την άλλη, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τα πήγε καλύτερα στις εκλογές από το αναμενόμενο, αμφότεροι οι Μπερσάνι και Γκρίλο έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε συμφωνία με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας.

Ωστόσο, η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει ακόμα κι αν ο Μπερσάνι με τον Γκρίλο δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία και ο πρόεδρος Ναπολιτάνο προσπαθήσει να δημιουργήσει συμμαχία με τον απερχόμενο τεχνοκράτη πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι.

Ο Ναπολιτάνο θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων σχετικά με τη δημιουργία κυβέρνησης στις 19 Μαρτίου.
zougla.gr

0 σχόλια: