Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Το 15% της παγκόσμιας οικονομίας θα αποτελούν τα προβιοτικά προϊόντα

Προβιοτικά προϊόντα εκτιμάται ότι θα αφορά το 15% των συνολικών πωλήσεων τροφίμων και ποτών, που θα γίνουν παγκοσμίως στην επόμενη πενταετία, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Ντινόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της έκθεσης Detrop της Helexpo. Πρόσθεσε πάντως, ότι αν και οι ερευνητές του ΑΠΘ εργάζονται εντατικά για την παραγωγή προϊόντων του είδους (πχ, προβιοτικού παγωτού και προβιοτικών αλλαντικών αέρος), η έλλειψη χρηματοδότησης εξακολουθεί να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Σπυρίδων Μάμαλης, επισήμανε: “Πρέπει να δούμε αν το πάντρεμα παραδοσιακού-λειτουργικού τροφίμου [που επιτυγχάνεται στα προβιοτικά] μπορεί να αποτελέσει στοιχείο διαφοροποίησης για τα ελληνικά προϊόντα, ώστε να γίνει το αντίστοιχο μάρκετινγκ και branding. Προβάλλοντας αυτόν τον συνδυασμό, πιστεύω ότι τα ελληνικά προβιοτικά προϊόντα έχουν μέλλον". Ο ίδιος επισήμανε ότι, στο πλαίσιο της Διαρκούς Επιτροπής Εμπορίου, "ζητήθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις να ενταχθούν και επενδύσεις επιχειρήσεων, που παράγουν Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), φτιαγμένα αποκλειστικά με εγχώριες πρώτες ύλες". Ο κ. Μάμαλης πρόσθεσε, τέλος, ότι η παγκόσμια έκθεση EXPO του Μιλάνου το 2015, με θέμα "Feeding the Planet" (“Ταΐζοντας τον Πλανήτη”), αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία προβολής των ελληνικών προϊόντων, την οποία η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει. Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, αφού αναφέρθηκε στην ωφέλιμη μικροχλωρίδα που εμπεριέχεται στα προβιοτικά προϊόντα, προχώρησε πέρα από αυτά και τόνισε: "Θέλουμε τα 16 εκατ. τουρίστες, που αναμένονται φέτος στην Ελλάδα να έρθουν και για την ελληνική κουζίνα. Αν η ελληνική γαστρονομία και ο τουρισμός βρεθούν σε συνέχεια και αλληλοϋποστηριχθούν, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ θετικά”. Μάλιστα, ο υπουργός επισήμανε ότι η “ελληνική παλέτα τυριών”, που παρουσιάζει τα ελληνικά τοπικά προϊόντα, συνδυαζόμενα με πληροφορίες για το πολιτιστικό και τουριστικό προφίλ της Ελλάδας, “ είχε τεράστια απήχηση στο Βερολίνο".

Το “άλλο γονιδίωμα” του ανθρώπινου σώματος

Από την πλευρά του, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Αναγνώστης Αργυρίου, επισήμανε ότι το "άλλο γονιδίωμα" του ανθρώπου, ήτοι όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί που "κατοικούν” τον ανθρώπινο οργανισμό, έχει μεγαλύτερη παραλλακτικότητα από αυτό του ανθρώπου. Στον ανθρώπινο οργανισμό, πρόσθεσε, υπάρχουν 100 τρισ. μικροοργανισμών. Αυτός ο αριθμός είναι δέκα φορές, όσο ο αριθμός του συνόλου των κυττάρων μας και περισσότερο από 150 φορές μεγαλύτερος από τα γονίδια στο ανθρώπινο γονιδίωμα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους μικροοργανισμούς είναι μη καλλιεργήσιμοι και, άρα, προσλαμβάνονται και με την τροφή, πχ, από τα προβιοτικά τρόφιμα. Ο κ.Αργυρίου αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική άλλων χωρών για τη διερεύνηση των ωφελειών από τα προβιοτικά τρόφιμα. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση των Ιταλών οινοπαραγωγών, που “επιστρατεύουν” τη μεταγονιδιωματική για να διερευνήσουν τους μικροοργανισμούς στα κρασιά τους ή των Κορεατών, που κάνουν αντίστοιχες μετρήσεις για το τουρσί Kimchi Κτλ.

 Βραβεύσεις για προβιοτικά αλλαντικά και ελιές

 Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, έγιναν βραβεύσεις εταιρειών, που καινοτομούν στην παραγωγή προβιοτικών προϊόντων. Μεταξύ αυτών, η εταιρεία “Κιοσές Νικόλαος και Υιοί ΟΕ”, με έδρα το Νεοχώρι Σερρών, που -σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα χρησιμοποιεί διάφορα στελέχη λακτοβάκιλλων σε αλλαντικά και κρέατα μακράς ωρίμανσης, έχοντας καταφέρει να παρασκευάσει μπούτι ωρίμανσης Λαϊλιάς, Σαλάμι Αέρος Σερρών, παντσέτα ωρίμανσης και προβιοτικό παστουρμά. Επίσης, η εταιρεία “Konstantopoulos Food Industry”, με έδρα το 3ο χλμ εθνικής οδού Κατερίνης Λάρισας, που παράγει προβιοτικές ελιές, με κύριο πυλώνα της εμπορικής της δραστηριότητας τις εξαγωγές, που αποτελούν το 95% του τζίρου της. Η εταιρεία είναι η μοναδική ελληνική, που συμμετέχει την τελευταία τριετία στο καινοτόμο πρόγραμμα “Probiolives” της ΕΕ, σε συνεργασία με τρεις ακόμη ελληνικούς φορείς (σ.σ. στο πρόγραμμα μετέχουν οι χώρες Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Τυνησία). Βραβείο έλαβε, τέλος, η γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, με έδρα τα Κουφάλια Θεσσαλονίκης, τα για ξυνογάλακα (ξυνόγαλα, αριάνι, κεφίρ), που παράγει, αλλά και για ορισμένα από τα γιαούρτια της.

protothema.gr

0 σχόλια: